ATT DRICKA RÄTT DRYCK TILL RÄTT OST
ÄR INGEN KONST

När du ska välja vin till ostbrickan är det bra att du du tar hänsyn till ostarna, när du köper osten fråga oss om tips på vin (eller öl) på Systembolaget.

 

En enkel regel är att ju starkare osten är, desto fylligare vin passar till. Ett vitt vin med mycket syra passa utmärkt till getostar och feta och milda ostar. Rött vin, som Amarone är gott till starkare ostar. Och till en superstark Gouda passar det väldigt bra med en söt Sauternes, sötman i vinet matchar bra med sältan i osten. Men även ett portvin är oslagbart med sin söta karaktär som kontrast till de salta smakerna.

 

Till getostar bör man inte servera ett rött vin, i rött vin finns det tanniner och garvsyra som inte passar med ostar som har en kraftigt syrlig och skarp smak. Reaktionen kan bli att man får en metallisk smak i munnen, människor som har råkat ut för detta kan tror sig inte tycka om getostar när det i själva verket är kombinationen som inte fungerar.

 

Lättlagrade Gouda-ostar :

Till de lättlagrade Purmerostarna passar ett friskt rött vin från Beaujolais, Rhône eller Provence. Liknande sorter från nord-Italien går också bra, t.ex. från Veneto, Trentino eller Alto-Adige. Eller en ljus lageröl.

 

Vällagrade eller starka Gouda-ostar som Purmer stark, Reypenaer, Primadonna Maturo och Old Amsterdam, men också Gruyere, Parmesan :

Lagrade smakrika ostar som är producerade i Holland har en unik smak pga den salt-och fuktrika jorden i Nord –och Syd-Holland , som består av grässlätter som ligger under havsnivå, med ett näringsrikt gräs, som bidragit till en mer smakrik mjölk från gårdarnas boskap. Samtliga Ripasso viner ifrån Italien, Bordeaux, Côtes de Bergerac eller Chianti Classico, Medoc. Öl: Besk lageröl, Trappistöl, IPA, Ale.

Extra starka ostar som 2-årig Reypenaer V.S.O.P, Old Rotterdam Limited Edition, 5-årig Purmer Antique, Primadonna Forte : 

Kraftfulla och intensiva ostar kräver ett riktigt kraftfullt vin, t.ex. ett riktigt fylligt och fruktigt portvin. Osten lyfter fram det bästa i vinet, medan det söta i vinet rundar av det salta i osten. Till exempel : Portvin som Colheita eller Tawny , Fine Ruby, ett smakrikt bordeauxvin från Medoc, en merlot-dominerad bordeaux, Tokay Pinot Gris (Reserve) , Chardonnay från Bourgogne, vin från Syd-Frankrike (Mourvèdre),

Shiraz från Sydafrika, Egri Bikaver från Ungern.

Som Öl : Porter, Stout, IPA, Barley Wine öl. 

Också : Whiskey, Cognac, Armagnac, sprit med söta, brända toner.

 

3 olika opastöriserade Bondostar, 16v, 30v, 1år

Gärna vita viner pga syrligheten Eftersom de har en riktigt mogen, syrlig smak, passar de utmärkt till nästan alla typer av vit vin och starkare drycker. Öl : Weissbier, lager. Ju starkara ost, desto starkare dryck.

 

 

Alla våra getostar :

Syrliga vita viner, helst Sauvignon Blanc. Till exempel : Sancerre.. Eller ett friskt vitt vin t.ex. från Elzas eller från Loire. Prova även ett liknande vin från nord-Italien eller sydvästra Frankrike (Gascogne). Till en getost med blåmögel passar riktigt söta, fylliga men fortfarande friska viner.Ju starkara ost, desto starkare dryck.

 

Maasdammer :

Egentligen en frukostost, men även god på brickan. Samma typer av viner som passar till liknande ostar från Schweiz och Frankrike, passar bra här. Ett friskt och lätt vitt vin från Savoie eller Jura blir gott till. Prova även ett lättare rött vin från Elzas, eller Beaujolais. Öl: Weissbier.

Appenzeller:

Smakrik ost med fruktig smak och stark nötig doft. Vin: Torr champagne eller ett rött vin av tex merlot eller pinot noir. Öl: ljus lager eller Weissbier.

 

Kittostar :

Kittostar är ostar som doppas och gnids i någon typ av vätska.. Vätskan kan vara saltlakebad, vin, öl, sprit eller likör som kan vara mixade med kryddor eller örter. Genom denna behandling och kontakt med jäst- och bakteriekultur som tillförs bildas ett kitt på ytan som snabbar på och fördjupar ostens aromatiska mognad. Kittostar kan göras både av hårda ostar eller mjuka ostar och känns igen på sitt orangefärgade skal.

VIN: Sauvignon Blanc, Gewurztraminer, Tokay Pinot Gris d'Alsace-Champagne-Cider-Torr Sherry/Rosé. ÖL: Weissbier-Lager

 

Rökta ostar :

Vi har holländska rökta ostar på komjölk och getmjölk, samt en rökt Cheddar från UK. De här ostarna passar bäst till lageröl, men vill du ha vin, ta gärna ett kryddigt portugisiskt vin.

 

Fårostar :

Till fårost är det bra att välja ett vitt vin med hög syra från t.ex. Gascogne, Pyrenéerna eller Sauvignon, Savoie, men ett rött vin från sydvästra Frankrike, Midi, Provence, spanska Navarra, Somontano eller Rioja passar också bra till. Öl: Weissbier.

 

Blåmögelostar:

Portvin eller sött dessertvin. Till exempel : Castano Dulce , Spanien. Eller : Ett fylligt, sött och friskt vin, t.ex. från Loire eller Sauternes. Öl: Weissbier eller söt Porter.

 

Amber Mist -Whisky Cheddar-Black Bomber Cheddar 

Efterrätt-Tilltugg-Aperitiv : komlölk. Till de här syrliga, vällagrade och krämiga cheddarostar är vinvalet: Chardonnay vitt, Bourgogne-Bordeaux rött, inte för kraftigt italiensk: t.ex. Ripasso- Brunello di Montalcino.

Whisky. ÖL: Lager-Weissbier-IPA.

©2018 Gamla Amsterdam|Hornsgatan 39A, 11849 Stockholm|t: 0733423721|max.rovers@gamla-amsterdam.se