HUR GÖR MAN EN LYCKAD OSTBRICKA ?
HUR MYCKET OST SERVERAR MAN ?

Ta fram ostarna i tid

Ha dem framme i minst 1 timme för att de ska utveckla sin bästa smak och doft.

 

En lyckad ostbricka.

En ostbricka bör bestå av minst tre olika ostar, och försök att kombinera ostarna så att det finns någon ost för alla.

OSTBRICKA I VÅR CHEESEBAR : KO-GET-FÅR.
OSTBRICKA I VÅR CHEESEBAR : KO-GET-FÅR.

 

Servera ostarna på ett platt fat, då blir det lättare för gästerna att skära ostarna och de presenteras på ett fint sätt. Servera dem på fatet medurs efter smakstyrka, börja med den mildaste och sen med ökande styrka. Detta för att tungan inte ska bli bedövad på den starka smaken av t.ex en Roquefort när du sedan ska smaka på en mild Brie.

Servera med en kniv för varje ostsort så att inte smakerna mellan de olika ostsorterna blandas ihop.

 

Kex

Servera ostbrickan med kex till , men de ska inte ta överhand över ostarna. De ska gärna vara neutrala och framhäva de olika ostarnas smaker.

 

Undantaget är när det är vinter och man serverar ost vid juletid, då är pepparkaka med Stilton en svensk klassiker som verkligen fungerar.

 

Tillbehör

Servera gärna lite tilltugg till ostarna på ostbrickan. Goda tilltugg till ostarna är olika sorters marmelader såsom fikonmarmelad eller päronmarmelad. Dessa skapar goda kombinationer med ostarnas olika smaker.

Du kan också servera färska frukter såsom fikon, och även vissa söta päron kan fungera. Inkokt frukt av olika sort är väldigt gott till. Vindruvor kan dock vara svårt, röda söta vindruvor kan passa till ost, men i kombination med ett vin kan det bli svårt att få till en lyckad kombination. Jordgubbar, hallon eller blåbär däremot kan bli en fullträff !

 

HUR MYCKET OST SERVERAR MAN ?

Ska du ha en middagsavslutning eller bara några kompisar som ska komma över för lite tilltugg?

 

Ostmängden ska såklart varieras beroende på tillställning, annars vet man aldrig vad som händer.

 

Om du serverar en ostbricka som en hel måltid rekommenderar vi 200-250 g per person.

Ost till lunch : 100-150 g per person.

Ost som festtilltugg : 80-100 g per person.

Ost som efterrätt : 80-100 g per person

©2018 Gamla Amsterdam|Hornsgatan 39A, 11849 Stockholm|t: 0733423721|max.rovers@gamla-amsterdam.se