EN OSTMACKA TRÅKIGT ?
STARTA DAGEN MED EN "GOUDARE" OSTFRUKOST

Frukostostar är ofta de sämsta ostarna. Lite tråkiga och smaklösa kan de vara. Det finns t o m en separat ostbransch med fyrkantiga djupfrysta smaklösa ostar som ofta levereras till hotell. Ett sådant fyrkantigt dött block kallas dårför för Hotellblock.

 

Vi håller inte med. Sådana ostar borde inte ens finnas. Det enda syftet man har är att man tjänar bra med pengar på dem, eftersom de säljs i otroliga mängder.

Vi på Gamla Amsterdam har inte sådana "hushållsostar", för oss gäller ostnjutning för hela dagen, alltså också för den viktiga frukosten.

Det finns olika sätt att använda våra smakrika ostar till frukost. Självklart som pålägg på en godare macka, kanske rostad, med tilltugg som marmelad, frukt eller bär.

 

Men varför inte t ex som ostomelett ?

GOUDA OST; OCKSÅ SOM FRUKOSTOST

Gouda är en holländsk, halvhård gulost gjord på komjölk, getmjölk eller fårmjölk. Den är döpt efter staden Gouda i Holland, inte för att den tillverkas där utan för att det var uteslutande där den ursprungligen såldes. Den typiska lokala hjulformen gör att osten kallas för Gouda. Första gången Gouda nämdes i böcker är år 1184, vilket gör den till en av världens äldsta ostar. Den är även en av världens populäraste ostar, och produceras till större delen idag i stora mejerier. Det finns dock runt 300 holländska bönder som fortfarande producerar "Boerenkaas" (Bondens ost) på traditionellt vis. Gouda har en söt, något nötig smak med kraftig arom. En yngre gouda passar bra med öl, medan en äldre gouda gör sig bäst med ett vin med stor kropp, som en fyllig Merlot eller en Shiraz. I Sverige marknadsförs sedan 50 talet en av 80 varianter av Gouda ost, den allra mildaste och billigaste. Denna väldigt milda ost marknadsförs som "frukostost"’. (Man glömde att ha ordet VÄLDIGT MILD på förpackningen, så att man kan förstå att det också finns lagrade Gouda varianter). Vi anser att man själv bestämmer vilken ost man ska ha till frukost och erbjuder därför många fler varianter av Gouda-ostar, där man själv avgör om man tar den till frukost, till efterrätt eller bara som tilltugg.

Våra frukostostar är lite mer lagrade, en del

lite starkare. Här några exempel :

 

Tilbury Gouda 16v

Purmer Gouda 30v

Purmer Gouda 60v

Purmer Mager Gouda 30v, 17%

Vermeer Mager Gouda 60v, 17%

Maasdamer 8v

Leerdamer 40v

Edamer 8v

Opastöriserad Gouda Bondost 16v

Opastöriserad Gouda Bondost 30v

Getost Gouda Mild 12v

Kummin Mild Gouda 12v

(Fransk) Comté 20v

Rökt ko

Rökt get

Belgisk Brigand mild kittost

 

VÄLKOMMEN IN !

©2021 Gamla Amsterdam|Hornsgatan 39A, 11849 Stockholm|t: 0733423721|max.rovers@gamla-amsterdam.se