VI ANVÄNDER FÖR LITE OST I KÖKET OSTFONDUE OSTRACLETTE

I det grekiska köket är det väldigt vanligt att använda ost i matlagning. Med deras lägsta antalet kossor per capita i Europa är det logiskt att man använder bl a ost till mat i stället, för sitt dagliga protein-intag. Inte bara Feta-ost eller Halloumi utan ofta lokala get- eller fårostar.

Typiska ingredienser i det grekiska köket är lamm och griskött, oliver, ost, äggplanta, zucchini och yoghurt.

 

Vi kan alltså hämta inpiration ifrån andra länder när det gäller användning av ost i köket.

I båda Sverige och Holland finns ingen utpräglad varm matkultur där ost spelar en viktig roll, förutom Västerbottenpaj förstås :).

 

I vår Cheesebar har vi nu utvecklat rätter som har ost som basingrediens. T.ex :

 

OSTSMÖRREBRÖD

Smörrebröd brukar vara en ganska bastant smörgås, som vanligen består av en skiva grovt och kompakt fullkornsbröd med en kombination av pålägg som kan varieras i det oändliga. Vi använder våra ostar och kombinerar med goda tillbehör. Det roliga är att det finns oendliga kombinationer.

OSTSALLADER

Våra ostar i en kanske oväntad omgivning...

 

OSTBRICKOR

Ostbrickor kan användas som mellanmål, efterrätt, eller… huvudrätt.

 

TILLTUGGSBRICKOR

Gärna smakrika ostar. Man tar en sådan bricka som mellanmål, kanske 1timme eller 2 timmar innan maten. Våra samtliga starka ostar är lämpliga. Mjukost, som Epoisses, med lite kex och marmelad är väldigt gott också. En smaksak altså.

 

DESSERTOSTBRICKOR

De flesta ostar kan användas som dessertost, det är en smaksak. Mycket beror på vad och hur mycket du äter innan. Dessertviner brukar vara lite sötare, så att ostvalet borde vara lite saltare, som de flesta av våra ostar. Men om vinet inte styr ostvalet, kan man ta en bred variation på en bricka. Det handlar oftast om :

  • En mild mjukost som Brie eller Reblochon
  • En halvhård kittost, som Taleggio
  • En hårdost, som stark Purmer eller Reypenaer VSOP
  • En Blåmögelost, som Bleu de Graven

Om det ska bli ett vin till samtliga ostar, välj då en vit Chardonnay eller en lätt röd Bourgogne.

 

OSTFONDUE

Fondue är en schweizisk nationalrätt som består av vitt vin och smält ost i vilken brödbitar doppas. Populärt i Sverige på 70-talet, I Holland fortfarande idag . Det är mysigt att samlas kring bordet med fonduegrytan i mitten. Klicka här för lite mer info om ostfondue

 

OSTRACLETTE

Maträtten raclette består av varm smält ost.

Idag använder man ofta en elektrisk grill och severar med kokt potatis, peppar, syltlök och ättiksgurka. Tillbehören varieras med exempelvis frukt, svamp, majskorn eller bacon.

KLICKA HÄR för lite mer info om ostraclette (pdf)

©2021 Gamla Amsterdam|Hornsgatan 39A, 11849 Stockholm|t: 0733423721|max.rovers@gamla-amsterdam.se