Utvalda recept - Ost Raclettes

Namnet raclette kommer av franskans Racler som betyder att "skrapa" och syftar på den traditionella tillagningen då man skrapar av den smälta grillade osten portionsvis efter hand som man grillar ytan på en stor bit raclette.

 

Bjud på raclette till förrätt eller huvudrätt.

 

Raclette-osten kan tillagas på många olika vis.

  • Ugnsbakad. Lägg upp osten på ugnsfasta tallrikar och grilla den på hög värme. Det finns tallrikar från i keramik som är ugnsfasta.

  • Raclette kan också tillagas i en raclette-grill. Då kan man sitta flera gäster runt bordet och grilla skivade bitar av ost samt ha kokt potatis, inlagd gurka, syltlök men även andra matiga tillbehör att grilla ovanpå raclette-grillen som: bitar av mört nötkött som oxfilè, biff eller lövbiff; lammfilé; bitar av röd paprika; halverade champinjoner; tärnad eller skivat varmrökt fläsk; korvar med mera.

  • Det finns också ställningar med grill för att grilla större bitar raclette-ost där man skrapar av den smälta osten efter hand i portioner.

  • En traditionell variant om du har en stor bit raclette-ost är att grilla den uppskurna ytan mot öppen glöd och skrapa av i portioner efter hand. Då behöver man en större bit ost och en grillpinne samt koll på hur man gör detta.
  •  

    Utvalda recept - Ost Raclettes

    Raclette-ost som förrätt med tillbehör av kokta Amandine-potatis, små inlagda gurkor - cornichons, syltlök och lantbröd.

    Läs mer

    Klassisk Raclette

    läs mer

    Racletteburgare

    läs mer